Алюміній
Алюміній характеризується високою електро - і теплопровідністю, корозійною стійкістю, пластичністю, морозостійкістю. Найважливішою властивістю алюмінію є його мала щільність (приблизно 2.70 г/куб. см). Температура плавлення алюмінію близько 660 С.
Фізико-хімічні, механічні і технологічні властивості алюмінію дуже сильно залежать від виду і кількості домішок, погіршуючи більшість властивостей чистого металу. Основними природними домішками в алюмінії є залізо і кремній. Залізо, наприклад, присутня у вигляді самостійної фази Fe-Al, знижує електропровідність і корозійну стійкість, погіршує пластичність, але дещо підвищує міцність алюмінію.
В залежності від ступеня очищення поділяють на первинний алюміній алюміній високої та технічної чистоти (ГОСТ 11069-2001). До технічного алюмінію відносяться також марки з маркуванням АТ, АД1, АД0, АД00 (ГОСТ 4784-97). Технічний алюміній усіх марок отримують електролізом кріоліт-глиноземних розплавів. Алюміній високої чистоти отримують додатковим очищенням технічного алюмінію. Особливості властивостей алюмінію високої і особливої чистоти розглянуті в книгах
1) Металознавство алюмінію і його сплавів. Під ред. І. Н.Фрідляндер. М. 1971.2) Механічні і технологічні властивості металів. А. В. Бобильов. М. 1980.Нижче в таблиці наведено скорочена інформація про більшої частини марок алюмінію. Також зазначено зміст його основних природних домішок – кремнію і заліза.
Головне практичне відмінність між технічним і высоокоочищенным алюмінієм пов'язано з відмінностями в корозійної стійкості до деяких середовищ. Природно, що чим вищий ступінь очищення алюмінію, тим він дорожче.
У спеціальних цілях використовується алюміній високої чистоти. Для виробництва алюмінієвих сплавів, кабельно-провідникової продукції та прокату використовується технічний алюміній. Далі мова буде йти про технічний алюміній.
Алюміній стійкий в таких середовищах:
- промислова атмосфера
- природна прісна вода до температур 180 С. Швидкість корозії зростає при аерації,
домішки їдкого натру, соляної кислоти і соди.
- морська вода
- концентрированная азотная кислота
- кислые соли натрия, магния, аммония, гипосульфит.
- слабые (до 10%) растворы серной кислоты,
- 100% серная кислота
- слабые растворы фосфорной (до 1%), хромовой (до 10%)
- борна кислота в будь-яких концентраціях
- оцтова, лимонна, винна. яблучна кислота, кислі фруктові соки, вино
- розчин аміаку
Алюміній нестійкий в таких середовищах:
- розбавлена азотна кислота
- соляна кислота
- розбавлена сірчана кислота
- плавикова і бромистоводородная кислота
- щавлева, мурашина кислота
- розчини їдких лугів
- вода, що містить солі ртуті, міді, іонів хлору, що руйнують окисну плівку.